Kuru tarhana çorbası, soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan, lezzetli ve besleyici bir çorbadır. Hikayelere konu olan Keloğlan'ın padişahın kızını iyileştirdiği bu çorba, sofralarımızın baş tacıdır. Kuru Tarhana Çorbasının Yöresel Farklılıkları Kuru tarhana çorbasının yöreye göre farklı tarifleri bulunmaktadır. Özellikle ülkenin doğu bölgelerinde, tarhana yoğurtla harmanlanıp kurutulurken, batı bölgelerinde yoğurt haricinde domates, keçi peyniri, soğan, sarımsak, defne yaprağı, maydanoz, nane, salça ve çeşitli baharatlarla harmanlanarak kurutulmaktadır. Kullanılan Malzemeler
Öncelikle geniş bir kabın içerisine bir bardak su koyarak kuru tarhanayı bu suyun içinde homojen bir kıvam alana kadar eritiyoruz. Bu arada çorbayı yapacağımız tencereye tereyağını koyuyoruz. Tereyağı iyice eriyip kızardıktan sonra üzerine minik küp şeklinde doğradığımız domatesi veya domates salçasını ekliyoruz ve bu karışımı mis kokular yayılana kadar iyice kavuruyoruz. Ardından et suyunu veya suyu ve tuzu ilave ediyoruz. İlk başta suyun içinde iyice erittiğimiz tarhanayı, ocakta kaynamakta olan tencereye yavaş yavaş ve dikkatli şekilde döküyoruz. Çorbanın topak topak olmaması için kaynayana kadar sürekli karıştırmalıyız. Bu arada rendelediğimiz veya dövdüğümüz diş sarımsağı çorbanın içine atarak 10 dakika kadar karıştırıp kaynatıyoruz. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra kuru tarhana çorbamız hazıır. Üzerine nane ekleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler ve İpuçları Yöreye göre değişen kuru tarhana çorbasında isteğe bağlı olarak biraz kavrulmuş kıyma eklenebilir veya rendelenmiş, özellikle Ege bölgesinde kullanılan tulum peyniri ilave edilebilir. Ayrıca, soğuk kış aylarında çorbanın yanında dilimlenmiş turp ile servis yapabilirsiniz, bu kombinasyon harika bir ikili olacaktır. |