Kuru Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?
20 Temmuz 2024

Kuru Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?


Kuru tarhana çorbası, soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan, lezzetli ve besleyici bir çorbadır. Hikayelere konu olan Keloğlan'ın padişahın kızını iyileştirdiği bu çorba, sofralarımızın baş tacıdır.

Kuru Tarhana Çorbasının Yöresel Farklılıkları

Kuru tarhana çorbasının yöreye göre farklı tarifleri bulunmaktadır. Özellikle ülkenin doğu bölgelerinde, tarhana yoğurtla harmanlanıp kurutulurken, batı bölgelerinde yoğurt haricinde domates, keçi peyniri, soğan, sarımsak, defne yaprağı, maydanoz, nane, salça ve çeşitli baharatlarla harmanlanarak kurutulmaktadır.

Kullanılan Malzemeler

  • 1 çay bardağı kadar hazır kuru tarhana (Hazır tarhana almak yerine evde kendiniz de kuru tarhana yapabilirsiniz.)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 4 su bardağı su (Et suyu tercihe bağlı olarak kullanılabilir, bu çorbanın besleyici özelliğini artırır.)
  • Yeterince tuz ve nane
  • 2-3 diş dövülmüş sarımsak


Öncelikle geniş bir kabın içerisine bir bardak su koyarak kuru tarhanayı bu suyun içinde homojen bir kıvam alana kadar eritiyoruz. Bu arada çorbayı yapacağımız tencereye tereyağını koyuyoruz. Tereyağı iyice eriyip kızardıktan sonra üzerine minik küp şeklinde doğradığımız domatesi veya domates salçasını ekliyoruz ve bu karışımı mis kokular yayılana kadar iyice kavuruyoruz. Ardından et suyunu veya suyu ve tuzu ilave ediyoruz. İlk başta suyun içinde iyice erittiğimiz tarhanayı, ocakta kaynamakta olan tencereye yavaş yavaş ve dikkatli şekilde döküyoruz. Çorbanın topak topak olmaması için kaynayana kadar sürekli karıştırmalıyız. Bu arada rendelediğimiz veya dövdüğümüz diş sarımsağı çorbanın içine atarak 10 dakika kadar karıştırıp kaynatıyoruz. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra kuru tarhana çorbamız hazıır. Üzerine nane ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları

Yöreye göre değişen kuru tarhana çorbasında isteğe bağlı olarak biraz kavrulmuş kıyma eklenebilir veya rendelenmiş, özellikle Ege bölgesinde kullanılan tulum peyniri ilave edilebilir. Ayrıca, soğuk kış aylarında çorbanın yanında dilimlenmiş turp ile servis yapabilirsiniz, bu kombinasyon harika bir ikili olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sütlü Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tarhananın Faydaları ve Tarihi

Tarhananın Faydaları ve Tarihi

Bebekler İçin Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebekler İçin Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tarhana Çorbası Faydaları Nelerdir?

Tarhana Çorbası Faydaları Nelerdir?

Tarhana Çorbası Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Tarhana Çorbası Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tarhananın Faydaları Nelerdir?

Tarhananın Faydaları Nelerdir?

Güncel

Beyaz Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri