Kuru Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024

Kuru Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Kuru tarhana çorbası nasıl yapılır, Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak mis gibi bir çorbadır kuru tarhana çorbası. Hikayelerde dinlediğimiz Keloğlanın padişahın kızını iyileştirdiği çorbadır ve her sofranın baş tacıdır.

Kuru tarhana çorbasının yöreye göre farklı tarifleri bulunur. Özellikle ülkenin doğu bölgesi yoğurtla harmanlayıp kurutur, batı bölgesi ise yoğurt haricinde domates, keçi peyniri, soğan sarımsak, defne, maydanoz, nane salça ve çeşitli baharatlarla harmanlayıp kurutur tarhanayı.

Gelelim kuru tarhana çorbasına;

Kullanılan Malzemeleri
  • 1 çay bardağı kadar hazır kuru tarhana (Hazır tarhana almak yerine evde kendiniz de kuru tarhana yapabilirsiniz.)
  • 2 yemek kaşığı kadar tereyağı
  • 1 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı kadar domates salçası
  • 4 su bardağı su (Et suyu koymanız tercihe bağlı olmakla birlikte çorbanın besleyici özelliğini arttırdığın özellikle anneler için vazgeçilmezdir.)
  • Yeterince tuz ve nane
  • 2-3 diş dövülmüş sarımsak

Öncelikle geniş bir kabın içerisine bir bardak su koyuyoruz ve içine kuru toz tarhanayı ilave edip suyun içerisinde homojen şekle gelene kadar tarhanayı eritiyoruz. Bu arada çorbayı yapacağımız tencerenin çerisine tereyağını koyuyoruz, tereyağı iyice eriyip kızardıktan sonra üzerine minik ve küp şeklinde doğradığımız domatesi veya domates salçasını koyuyoruz ve bu karışımı mis kokular yayılana kadar iyice kavuruyoruz. Ardından et suyunu ya da suyu ve tuz ilave ediyoruz. İlk başta suyun içerisinde iyice erittiğimiz tarhanayı ocakta kaynamakta olan tenceremizin içine yavaş yavaş ve dikkatli şekilde döküyoruz. Yalnız çorbanın topak topak olmaması için kaynayana kadar karıştırmaya dikkat etmeliyiz. Bu arada rendelediğimiz ya da dövdüğümüz diş sarımsağı çorbanın içine atıp 10 dk kadar karıştırıp kaynatıyoruz. Kaynamaya başladıktan 10 dk kadar sonra kuru tarhana çorbası hazırdır. Üzerine nane ekleyerek sunum yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yöreye göre değişen kuru tarhana çorbasında istenirse biraz kavrulmuş kıyma konulabilir veya rendelenmiş özellikle ege bölgesinde kullanılan tulum peyniri ilave edilebilir ve çok da lezzetli olur. Ayrıca soğuk kış aylarında yanına turp da dilimleyebilirseniz şahane bir ikili olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Erişteli Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Erişteli Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sıkma Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sıkma Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Un Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Un Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Tarhana Çorbası Faydaları Nelerdir?

Tarhana Çorbası Faydaları Nelerdir?

1 Kase Tarhana Çorbası Kaç Kalori?

1 Kase Tarhana Çorbası Kaç Kalori?