Beyaz Tarhana Çorbası Tarhana, özellikle kış mevsiminin vazgeçilmez çorba çeşitlerindendir. Tarhana, Türklere özgü bir besin maddesidir ve oldukça besleyicidir. Tarhana, yaz mevsiminin sonlarına doğru hazırlanır ve kış boyunca sıcak çorba yapılarak tüketilir. Tarhana çorbası, sabah kahvaltısı da dahil olmak üzere her öğün sevilerek tüketilmektedir. Geçmişte, imkanlar bugünkü kadar elverişli olmadığından, her türlü yiyeceği kurutarak muhafaza ederlerdi. Yoğurdu saklama arayışları sırasında tarhana çorbasının ortaya çıktığı bilinmektedir. Beyaz Tarhana Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
Üzeri İçin
Beyaz Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır? Bu enfes kış çorbasını yapmak için öncelikle tarhanaları bir kabın içine alın ve tarhananın üstünü geçecek kadar ılık su ilave edin. 4-5 dakika tarhanaların yumuşaması için bekletin. Eğer toz tarhana kullanacaksanız bu işlemi yapmaya gerek kalmaz. Yumuşayan tarhanayı tahta kaşık ya da elinizle tamamen ufalana kadar ezin ve bir tencere içine alın. Yumuşayan tarhananın üstüne tuz ve yoğurdu ilave ederek iyice karıştırın. Daha sonra yoğurt çorba kıvamına gelene dek azar azar su ilavesi yaparak karıştırın. Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra 10-15 dakika daha pişirin ve ocaktan indirin. Tarhana çorbası hazır, şimdi sıra o enfes sosunu yapmaya geldi. Bunun için öncelikle küçük bir tava içine nane ve sıvı yağı ilave ederek bir dakika kadar kavurun. Daha sonra üzerine toz kırmızı biber ilave ederek karıştırın. Ocaktan indirin. Yapmış olduğunuz sosu beyaz tarhana çorbasının üstüne gezdirerek ilave edin. Unutmayın, her çorba sıcak içilir (soğuk çorba dışında), bu yüzden çorbayı sıcak servis edin. Yanında kıtır ekmek de ikram edebilirsiniz. Afiyet Olsun. |