Ispanaklı Tarhana Çorbası Ispanaklı tarhana çorbası, kıvamı ile yemeye doyamayacağınız, lezzeti ile damaklarınızda doyumsuz bir tat bırakan mükemmel bir çorba çeşididir. İçerdiği malzemeler, özellikle ıspanak ve tarhana, insan sağlığı için son derece önemli besin değerlerine sahiptir. Bu sebeple, ıspanaklı tarhana çorbası sevilerek tüketilmesinin yanı sıra bu özellikleri ile daha çok dikkat çekmektedir. Özellikle kış aylarında tüketilmesi, vücut fonksiyonlarını düzenleyerek daha dirençli bir yapıya sahip olmayı sağlar. Bu özelliklerinin yanı sıra, yapımı da oldukça kolay ve pratiktir, bu nedenle herkes tarafından sıkça yapılan bir çorba çeşididir. Kıvamının hafif ve doyurucu olması sebebiyle herkes tarafından gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Çocuklar ve bebekler için de rahatlıkla verilebilen ıspanaklı tarhana çorbası, oldukça avantajlı bir tarif olma özelliğine sahiptir. İşte bu kadar lezzetli, doyurucu, besleyici ve yapımı kolay olan ıspanaklı tarhana çorbasının yapılışını birlikte inceleyelim: Gerekli Malzemeler
Yapılış Aşamaları Öncelikle tarhana, bir miktar su yardımı ile bir gün boyunca bekletilir ve yumuşaması sağlanır. Ertesi gün iyice yumuşayan tarhana, suyu ile birlikte ocağın üzerine konulur. Kısık ateşte kaynamaya bırakılan tarhananın üzerine et suyu da ilave edilerek kaynayana kadar sürekli bir şekilde karıştırılır. Daha sonra çorbanın terbiyesini hazırlamak için bir kabın içerisine un ve yoğurt konularak iyice çırpılır. Ardından yumurta sarısı ve tuz eklenerek bir süre daha çırpılır. Son olarak sarımsaklar ezilerek bu karışıma eklenir ve karışım bir kenarda dinlenmeye bırakılır. Diğer taraftan kaynamaya bırakılan tarhananın kaynamaya başladığını gördüğünüzde, hazırladığınız yoğurtlu sarımsaklı terbiye sosunu yavaş yavaş ekleyin. Topaklanmaması için iyice karıştırılan tarhana çorbası kaynarken, ince ince doğranmış ıspanakları bir tencereye alarak bir su bardağı su ile yaklaşık on dakika boyunca kaynatın. İyice kaynayan ıspanakların suyunu süzdükten sonra biraz sıkın. Daha önceden kaynamaya bıraktığınız tarhananın içine bu ıspanakları da ekleyerek iyice kaynatın. Ispanaklı tarhana çorbasının üstüne dökeceğimiz tereyağlı sos için bir tencere içerisine tereyağı ekleyin. İyice kızaran yağın içine kuru naneyi ekleyerek ocaktan indirin. Ispanaklı tarhana çorbasının kaynama süresi bittikten sonra artık servis edebilirsiniz. Bir kaseye koyduğunuz ıspanaklı tarhana çorbasının üstüne bir miktar tereyağlı sos ekledikten sonra afiyetle yemeye başlayabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Akmaner
24 Temmuz 2024 ÇarşambaBu tarifi uygularken tarhanayı bir gün önceden suda bekletmek gerçekten gerekli mi, yoksa daha kısa bir sürede de yumuşatabilir miyim? Ayrıca, terbiye sosunu hazırlarken topaklanmaması için neye dikkat etmeliyim?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Akmaner,
Tarhanayı önceden suda bekletmek, tarhananın daha iyi yumuşamasını ve çorbanın daha kıvamlı olmasını sağlar. Ancak, zamanınız kısıtlıysa, tarhanayı daha kısa bir sürede suda bekleterek de yumuşatabilirsiniz. Sıcak su kullanmak bu süreci hızlandırabilir. Yine de, bir gece önceden bekletmek en iyi sonucu verecektir.
Terbiye sosunu hazırlarken topaklanmaması için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, sosun malzemelerini yavaş yavaş ekleyerek sürekli karıştırmaktır. Özellikle yumurta ve yoğurt gibi malzemeleri eklerken, karışımın kesilmemesi için oda sıcaklığında olmalarına özen gösterin ve sürekli çırpmaya devam edin.
Umarım bu bilgiler işinize yarar. Afiyet olsun!