Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tarhana Çorbası

Tarhana Nedir?

Tarhana, Farsça kökenli bir kelime olup, kökenini Orta Asya'dan gelen Türklere ait bir çorba türü olarak bilinir. Geçmişte, çeşitli yiyeceklerin kurutularak saklandığı dönemlerde, yoğurdu saklama yöntemi olarak da tarhana kullanılmıştır. Tarhana çorbası, besleyici olmasının yanı sıra kuru toz halinde olduğu için uzun süre saklanabilir. Türkiye'nin birçok ilinde ünlü tarhana çeşitleri bulunmaktadır. Uşak, Denizli, Kahramanmaraş ve Beypazarı gibi yerler, tarhanalarıyla ünlüdür.

Tarhana Yapımı

Tarhana, yörelere göre farklı şekillerde yapılabilir. Genellikle yoğurt, un, kırmızı biber, yeşil biber, nane ve küçük doğranmış kuru soğan gibi malzemeler kullanılarak hamur yapılır. Hazırlanan hamur, geniş ve büyük bir kap içinde mayalanması ve kabarması için yaklaşık bir hafta kadar bekletilir. Bu bekletme süresi, yörelere göre değişebilir. Böylece tarhana türü de farklılık gösterebilir.

Mayalanma süresinin kısa olması, hamurun çok ekşi olmamasını sağlar ve tatlı tarhana elde edilir. Mayalanma süresinin uzun olması ise ekşi tarhana yapımına olanak tanır. Mayalanan hamur, küçük parçalar halinde temiz ve büyük bir bez üzerinde bekletilerek kurutulur. Kuruyan parçalar, el ve avuçla ovularak toz haline getirilir. Batı bölgelerinde, süzme yoğurt kullanılarak değişik bir tat elde edilir. Hazırlanan tarhana, cam kavanozlarda uzun süre saklanabilir. Genellikle yaz döneminde yapılıp, tüm kış boyunca kullanılır.

Tarhana Çorbasının Besin Değerleri

Tarhana çorbası, B grubu vitaminler, potasyum, folik asit, kalsiyum ve fosfor açısından zengin bir besindir. Bir dilim ekmek yerine bir kepçe tarhana çorbası tüketilebilir. Ortalama bir porsiyon tarhana çorbası, yaklaşık 203 kalori içerir. Bebek ve çocuklara da rahatlıkla verilebilecek, hazmı kolay bir çorbadır. Sabah kahvaltısı da dahil olmak üzere her öğünde tüketilebilir.

Tarhana Çorbası Tarifi Malzemeleri

  • 4 yemek kaşığı toz tarhana
  • 5-6 su bardağı et suyu veya su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tane domates
  • 1 tane yeşil biber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber, nane

Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Tencereye tereyağını koyup kızdırın ve üzerine ince doğranmış biberleri ilave edin. Domatesin kabuklarını soyup rendeleyin ve biberin üzerine ekleyip karıştırın. Toz halindeki tarhanayı ekleyip yaklaşık 2 dakika kavurun. Kavrulan tarhananın üzerine soğuk su veya et suyunu yavaşça karıştırarak ilave edin. Sürekli karıştırarak orta ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte yaklaşık 5 dakika daha kaynatın ve üzerine karabiber ve nane serpin. Tarhana çorbasının kıvamı koyu olursa biraz daha su ekleyerek istenilen kıvamı oluşturun. Tarhana çorbası sıcak olarak servis edilir.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Un Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Un Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Güncel

Tarhana Çorbası Kalori Değerleri

Tarhana Çorbası Kalori Değerleri

Güncel

Toz Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Toz Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri