Sıkma Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Sıkma Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sıkma tarhana, birçok yörede yapılan, yoğurtla hazırlanan bir tarhana türüdür. Her bölgede bulunabilir, ancak en lezzetlisi Kahramanmaraş ve Amasya'da yapılır. Bu lezzetli tarhanayı yazın hazırlar, kışa hazırlık yaparız. Kışın soğuk havalarda içimizi ısıtan bu çorba, adeta bir gelenektir. Sıkma tarhanayı kışa hazırlamak için döğme su ile kaynatılır ve pişirilir. Pişirildikten sonra soğutulur ve un ile yoğrulur. Ardından, üzerine süzme yoğurt ve tuz eklenir, kıvama gelene kadar iyice yoğrulur. Daha sonra düz bir yere temiz bir örtü serilir, birer çorba kaşığı bezin üzerine konarak serilir ve tersi yüzü çevrilerek kurutulur. Böylelikle kış için sıkma tarhanamız hazır olur. Üstelik sıkma tarhana çorbasını pişirmek oldukça kolaydır. Şimdi hazırladığımız tarhana çorbasını pişirme zamanı.

Sıkma Tarhana Çorbası Malzemeleri

  • 7-8 tane sıkma tarhana
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 5 su bardağı su (et suyu da olabilir)
  • 1-2 diş sarımsak (isteğe bağlı olarak)
  • Bir miktar tuz
  • Üzeri için:
  • 2 kaşık tereyağı
  • 1 kaşık nane
Sıkma Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Tarhanayı kaynar su ile ıslatın ve açın. Ardından nohudu düdüklü tencerede biraz haşlayın. Islanmış tarhanayı bir tencereye alıp üzerine suyu, sarımsağı, tuzu ve nohudu ekleyin. Karıştırarak pişirmeye başlayın. Tarhana kaynamaya başladığında karıştırmayı bırakıp kıvamını kontrol edin. Eğer kıvamı koyu ise bir bardak su daha ekleyebilirsiniz. Eğer kıvamı duru olduysa, bir kasenin içerisinde bir kaşık un çırpıp çorbaya ekleyin.

Çorbamızı 10-15 dakika pişirin, ardından ocağın altını kapatın. Bir tavada tereyağını eritip üzerine naneyi ekleyin ve çorbamızın üzerine dökün. Çorbamız yemek için hazır; sıcak iken servis yapın.

Ekstra Bilgiler

Sıkma tarhana, besleyici değeri yüksek bir yiyecektir. İçeriğindeki yoğurt, un ve döğme sayesinde protein, karbonhidrat ve lif açısından oldukça zengindir. Ayrıca, tarhananın içerisindeki süt ürünleri ve tahıllar, vücut direncini artırır ve enerji verir. Kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Geleneksel yöntemlerle hazırlanması, sıkma tarhananın doğallığını ve lezzetini artırır. Tarhananın kurutulma aşamasında doğal yöntemler kullanılması, besin değerinin korunmasını sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Un Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Un Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Güncel

Malatya Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Malatya Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri